Dietetyka i suplementacja - poziom 2

Dietetyka i suplementacja - poziom 2

Dietetyka i suplementacja – poziom drugi: Komponowanie planów żywienia oraz metody wspomagania komputerowego w dietetyce.

Kurs skierowany szczególnie do absolwentów kursu trenera personalnego oraz dietetyki i suplementacji – poziomu podstawowego, ale także dla wszystkich, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania osób aktywnych fizycznie oraz chcą dowiedzieć się, jak wykorzystać dostępne oprogramowanie komputerowe do tworzenia skutecznych i złożonych planów dietetycznych. Kończąc ten kurs, zdobędziesz narzędzia i umiejętności pozwalające stworzyć kompletny plan żywienia dla klienta.

Nikomu, kto odbył pierwszy poziom kursu, nie trzeba już tłumaczyć, jak ogromną rolę odgrywa odżywianie w życiu każdego człowieka, a szczególnie dla ludzi aktywnych fizycznie, chcących dbać  o swoje zdrowie, formę i sprawność fizyczną. Odpowiednio zaplanowana dieta i dokładnie oszacowany bilans energetyczny, stanowią klucz w dążeniu do wymarzonej sylwetki, poprawy uzyskiwanych wyników w sporcie oraz do zachowania zdrowia i świetnego samopoczucia każdego dnia.

Pierwszy poziom kursu skupiony był na teoretycznych aspektach dietetyki i suplementacji dla osób aktywnych fizycznie. Teraz przyszedł czas na praktykę. Przedstawimy Wam: jak powinna wyglądać pierwsza konsultacja z klientem, jak prawidłowo przeprowadzić wywiad, jak wykonać niezbędne pomiary oraz jak stworzyć arkusz pomiarowy obrazujący postępy podopiecznego. Nauczymy się także, jak dzięki dostępnym narzędziom komputerowym szybko oszacować zapotrzebowanie kaloryczne dla każdego przypadku, jak sprawnie układać plany żywienia z wykorzystaniem oprogramowania dietetycznego oraz jak precyzyjnie zaplanować redukcję idealną. Ponadto poznamy najskuteczniejsze metody pomiaru tkanki tłuszczowej z pokazem praktycznym (metoda BIA (analizator składu ciała) oraz pomiary fałdomierzem), dowiemy się jak szacować wydatek energetyczny na treningu oraz zdobędziecie niezbędne narzędzia do profesjonalnej współpracy z klientem (arkusze kalkulacyjne, wykresy zmian składu ciała, umiejętność obsługi oprogramowania dietetycznego). Poznamy także szczegółowe działanie skutecznych suplementów dostępnych na rynku, ich optymalne dawkowanie i metodykę planowania suplementacji. Całość szkolenia zostanie podsumowana rozwiązaniem zadania praktycznego.

Cena:

350 zł

Zapisz się na szkolenie!

Temat szkolenia: Dietetyka i suplementacja - poziom 2


Zobacz również inne kursy i szkolenia

Aktualnie mie ma żadnych nadchodzących wydarzeń.

Szkolenie będzie obejmowało:

  1. Pierwsza wizyta u dietetyka:
    • jak przeprowadzić wywiad wstępny z klientem – niezbędne informacje potrzebne do ułożenia precyzyjnego planu żywienia,
    • metody pomiarowe tkanki tłuszczowej – ich dokładność i zastosowanie w praktyce,
    • arkusz pomiarowy pacjenta – wizualizacja zmian składu ciała i postępów za pomocą oprogramowania komputerowego.
  2. Obliczanie bilansu energetycznego pacjenta:
    • najskuteczniejsze metody szacowania bilansu energetycznego dla różnych przypadków (powtórka z poziomu podstawowego),
    • szczegółowe omówienie elementów składowych całkowitej przemiany materii człowieka,
    • jak skutecznie przyspieszać metabolizm,
    • wykorzystanie arkusza kalkulacyjnego do stworzenia programu szacującego bilans energetyczny,
  3. Ile „obciąć” kalorii? Jak wygląda redukcja idealna? Obliczanie maksymalnego deficytu kalorycznego diety, model matematyczny zmian zapotrzebowania energetycznego w trakcie trwania redukcji,

  4. Metodyka praktycznego układania planów żywienia:
    • rozkład makroskładników diety dla różnych przypadków,
    • rozkład kalorii i makroskładników na posiłki – możliwości planowania jadłospisu,
    • lista produktów, na podstawie których komponować jadłospis – indeks sytości,
    • rotacja kalorii i makroskładników w ciągu tygodnia w zależności od planu treningowego,
    • jak skomponować zbilansowany posiłek i dietę,
    • cheat meal, cheat day, refeed day – na czym polegają i czy ma to sens? Wady i zalety rozwiązań, metodyka wdrożenia refeed’u w plan diety.
  5. Część praktyczna – komponowanie jadłospisów za pomocą oprogramowania komputerowego:
    • zaznajomienie się z podstawowymi funkcjami programu,
    • dodawanie bazy klientów,
    • dodawanie pomiarów klienta,
    • dodawanie produktów własnych do programu,
    • tworzenie szablonów posiłków,
    • tworzenie szablonów jadłospisów,
    • stworzenie i wydruk planu dietetycznego.
  6. Suplementacja w praktyce, jak ją zaplanować:
    • szczegółowe omówienie działania skutecznych suplementów,
    • optymalne dawkowanie,
    • tworzenie planu suplementacyjnego.
    • Zadanie praktyczne – podsumowanie szkolenia.